25 April 2013

Zapisi sa obale - Parga

Volim more, šetnje po plaži i miris slane vode. Put me je pre nekoliko dana odveo do prelepih grčkih mora. Uživao sam u obilasku smeštajnih kapaciteta, prelepih plaža, ali i drugih zanimljivih stvari. U narednih nekoliko postova ću se potruditi da vam na što verniji način prenesem lepotu tih predela.

P A R G A



Na obali Jonskog mora, između gradova Igumenica i Preveza, smeštena je Parga. Ovaj grad je po mnogo čemu jedinstven. Parga predstavlja svojevrstan sklad planine i prelepog, plavog Jonskog mora. Nekadašnji putnici namernici, koji su posetili ovaj grad, su ga nazvali "nevesta od Epira", baš zbog njegove lepote, posebnosti i zanimljivoj arhitektonskoj strukturi samih građevina. Grad je okružen šumom i maslinjacima, koji se ponosno uzdižu iznad poslednjih kuća na brdu.
Parga, po svom izgledu, neodoljivo podseća na mnoga mediteranska mesta na obalama Jadranskog mora. To i ne čudi, jer je svoj uticaj na ovaj deo Grčke imala i Mletačka republika, jer se ova oblast nalazila nekada davno u sastavu te republike.



Do prelepih plaža u okolini Parge se dolazi laganom šetnjom, ali je najlepša ona sa "druge strane brda", plaža Valtos, koju sam i ja posetio. U samoj Pargi ima nekoliko plaža. Jedna je gradska Krioneri plaža. Odmah pored nje se nalazi manja plaža Pizo Krioneri, a tu je i  ona koju sam pomenuo Valtos plaža. Do Valtos plaže se stiže čamcem, ili pešaka preko brda. Put je malo naporan, ali je super za mršavljenje :D Inače, na Valtos plaži se gazi po najfinijem šljunku.


Ukoliko ste gurmna i volite da jedete i pijete, nakon lepog obroka na Pargi, koji je spremljen na maslinovom ulju koje se pravi od ovdašnjih maslina, popijte pravo vino sa Parge, koje u sebi nosi aromu u kojoj se mešaju mirisi mora i bogatstvo minerala zemlje na kojoj leži ovaj grad. Ukoliko volite da šetate, tu je glavna ulica ispred luke, gde u večernjim satima možete da uživate u prelepom zalasku sunca koje "nestaje" u jonskom moru. Odmah pred, tu su i lepe taverne u kojima možete da probate specijalitete i vina koje sam malopre u tekstu spomenuo :) Ukoliko volite jela od ribe, ovde možete probati i razne vrste morskih riba koje su spremljene na poseban način, po lokalnim receptima koji su najstrožije čuvana tajna.
Ukoliko volite noćni provod, Parga je pravi izbor za Vas jer je ovde zaista dobar provod. Ima nekoliko rok barova, puno taverni, ali verovali ili ne, pravi kineski restoran. Pa ko voli, nek izvoli. Što se cena tiče, ima tu za svačiji džep. Suveniri se mogu naći za 2 evra, ali nekog velikog marketa u Pargi nema. Zato su tu čarobne male prodavnice u kojima možete, između ostalog, naći i neke zanimljive djakonije karakteristične za ovaj kraj Grčke.

Blizu Parge je i Krf, pa mnogi naši turisti koji letuju u Pargi iskoriste priliku da posete ovo ostrvo, koje ima veliki istorijski značaj za naš narod.

Posetite Pargu. Tamo će vaša letovanja biti ispunjena bogatstvom istorije, ljubaznošću domaćina, plavetnilom mora i očaravajučim mirisom i ukusom domaće kuhinje :)







8 comments:

  1. Super je parga. Bio sam pre dve godine tamo.

    ReplyDelete
  2. Preporučujem tvrdjavu iznad grada. Očaravajuća je.
    Nina Bg

    ReplyDelete
  3. Prelepi predeli, divna iskustva... Raj na zemlji :)

    ReplyDelete
  4. Za mene nema bolje od Paralije... em blizu, em jeftino...

    ReplyDelete
  5. Lepo :) Jedva cekam leto

    ReplyDelete
  6. krf bas i nije blizu... nemas ti pojma debeljko

    ReplyDelete
  7. Krf nije ni daleko. Obogati svoje znanje iz geografije, pa onda vređaj. :) Ubuduće će komentari sa uvredama biti automatski izbrisani. Pozdrav :)

    ReplyDelete