17 November 2013

Spremni za nova putovanja


I ovo leto proteklo je u znaku putovanja. Letovanja, izleti, provodi i posete. Sve je to donelo i mnogo uspomena, suvenira, novih ljubavi i poznanstava.
Mnogi profili na Fejsbuku bili su ukrašeni fotografijama iz raznih letovališta, koje su samo prenele deo atmosfere sa obale. Sve ostalo zapisano je u sećanjima.
Stigli su i kišni jesenji dani, a putnički nemirni duh je nestrpljiv. Putnik stalno želi da upoznaje nove predele, otkriva nove horizonte. Turističke agencije nude primamljive aranžmane za jesenja putovanja. Beč, Rim, Budimpešta, Prag samo su neki od gradova koji se mogu naći u ponudama. Mnogi se pitaju, kako se to isplati agencijama, kada je kriza i ljudi slabije putuju. Međutim, nije tako.
Trećina građana Srbije i ove godine je letovala, a jedna petina je išla na prolećna putovanja, kažu statistike. A neke nezvanične statistike kažu da je isto toliko građana kukalo što ne može nigde da putuje iz opravdanih ili manje opravdanih razloga.
Iako je ekonomska i finansijska kriza, ukoliko imamo neku prosečnu platu, svakako da možemo da uštedimo bar za jedno putovanje godišnje.
Prost primer je moja drugarica Jana, koja se stalno žali da sa platom od 35000 dinara mesečno ne može sebi da priušti ni vikend turu, a tek joj le letovanje misaona imenica. Ulazeći u analizu njenog slučaja, utvrdio sam da ona svakako može sebi da priušti i letovanje, ali i mnoga druga putovanja.
Jana je već više godina strastvena konzumentkina cigareta. Puši dve i po pakle dnevno. To svakako utiče loše na njeno, ali i zdravlje njene okoline. A i na njen budžet.
Računica je prosta. Paklica cigareta koje Jana konzumira košta 180 dinara. Znači da ona na cigarete potroši dnevno 450 dinara. E, sada, ukoliko Jana smanji dnevnu dozu cigareta na paklicu i po, uštedi 180 dinara. Na mesečnom nivou ušteda iznosi 5.400 dinara, a na polugodišnjem 32.400 dinara. Svakako, Jana sa ovim parama može da ode na letovanje, ali i na neku bližu vikend destinaciju.
Uvek se može uštedeti za neko putovanje, samo je potrebno imati malo dobre volje i digitron pored sebe. Zato, ovih dana razgledajte ponude turističkih agencija. Aktuelne su ponude za doček nove godine u evropskim metropolama, ali i decembarski šoping aranžmani u poznatim šoping centrima širom starog kontinenta. Sve veću pažnju privlače i mnogobrojni Božićni vašari u Austriji, Mađarskoj i Nemačkoj, na kojima se može naći mnoštvo đakonija, ukrasa i specijaliteta koji se spremaju, prave i pripremaju specijalno za ovu priliku. Ja sam prošle godine bio na Božićnom vašaru koji je postavljen ispred dvorca Šenbrun u Beču. Moja preporuka je da posetite neki od ovih vašara i tamo osetite pravi duh praznika. Ovom prilikom ću Vam preneti samo delić atmosfere :)


Zato, digitrone u ruke, preračunajte svoje troškove i napravite mali plan za neko putovanje. Ne košta puno, ali mnogo znači. Za lepotu življenja, stvaranje uspomena, upoznavanje novih ljudi, ali i nove ljubavi. Zato,
neka vam bude pri ruci kofer ljubavi...


1 comment:

  1. Interesantna racunica. A sta cemo mi koji primamo minimalac???

    ReplyDelete