12 February 2012

Zima i ljudske ćudi




Ovih dana u celoj Evropi je polarna zima i veliki sneg. Neko bi rekao da nas je sneg iznenadio u Februaru. Istina je da ja volim sneg. I to sam i na ovom blogu napisao u svojim ranijim tekstovima.

Elem, Vlada Srbije je proglasila vanrednu situaciju. Na svim nivoima vlasti formirani su štabovi za brzo delovanje u ovakvim slučajevima. Mnogi građani su se uključili u akciju čišćenja snega. Ne lezi vraže i energetrska situacija je teška. Apel stoji da se štedi struja i da se sve što nije neophodno isključi iz potrošnje.

Ove teme su preplavile internet forume i društvene mreže. Statusi na Facebooku se kreću od onih socijalno odgovornih, do politički angažovanih i pljuvačkih po svemu što asocira na vlast ili vladajuću koaliciju.
To se, u nekim slučajevima, i graniči sa granicom dobrog ukusa.

Pre nekoliko dana putem Facebooka ministar odbrane Dragan Šutanovac pozvao je sve da više štede struju. U komentarima na taj status, preovladavali su oni "pljuvački" koji su išli toliko daleko da je jedna dotična dama u naletu svoje inteligencije rekla da će ona namerno uključiti sve grejalice u kući jer joj "vlast krade struju i struje u Srbiji ima dovoljno".

Pre nekoliko dana, jedna visoko obrazovana osoba je opušteno izjavila da nema nameru da čisti sneg jer  nije završavala školu da bi čistila sneg.

Međutim, najveći biser među "biserima" ove zime je taj da jedna "brižna" majka bez trunke srama izjavila da neće više da ide po dete u obdanište jer neodgovorni vaspitači i osoblje obdaništa nisu očistili sneg sa prilazne staze obdaništu. Po dete već nekoliko dana odlazi komšinica koja je starija žena i koja svakako ne bi trebala da sebe izlaže ovakvim niskim temperaturama.

Šta je to sa ljudima? Među nama se uvukla neka mržnja, zavist, neodgovornost, sebičnost i malicioznost. Ipak je u  nekim slučajevima tačna ona narodna: Ne pada sneg da prekrije breg, već da svaka zverka pokaže svoj trag.

Zima treba da bude vreme zimskih radosti, sankanja, skijanja, praznika, solidarnosti. Nejlepše je kada zimi čujete dečiju graju iz parka koja nas podseća na vreme kada smo i mi bili deca i kada smo se igrali, skijali i sankali u obližnjem parku.

Što se štednje struje tiče, ne štedite zbog vlasti ili zbog EPS-a, već štedite zbog sebe. Na kraju meseca će vam sigurno stići manji račun za utrošenu električnu energiju i novac ćete mnogo bolje i pametnije utrošiti. Mislite o tome.

Zima, zima, e pa šta je, ako je zima nije lav,
zima, zima, pa nekaje, ne boji se ko je zdrav :))))



2 comments:

  1. Potpuno si u pravu. Ima nas raznih...

    ReplyDelete
  2. Posebno su mi dragi TWITTER -asi koji pozivaju an ciscenje snega tipa #lopataUP a prvi sede i ne mrdaju k... a tu konkretno mislim na #eniac #milosdjajicc i ta TWITTER ELITA... moz' misliti koja su mi oni elita... a ostali sto im se supkaju... pa to je za izbegavati...

    ReplyDelete