31 October 2011

Noć veštica na domaći način





Večeras je Noć veštica. Iako mnogi smatraju da je to izmišljotina dekadentnog zapada, ili katolički praznik, to je pre svega dobar način za zaradu proizvođača slatkiša i kreatora maski. 


Inače, reč “Halloween” vuče poreklo iz engleskog izraza “All Hollows Eve”, noći uoči prvonovembarskog katoličkog verskog praznika “Dan Svih Svetih”. 


U petom veku pre nove ere, u keltskoj Irskoj leto se zvanično završavalo 31-og oktobra, i tada se slavio  praznik koji je bio poznat pod nazivom Samhain, tj, keltska nova godina. Legenda tvrdi da se na taj dan okupljaju duhovi sviju umrlih tokom prethodne godine, i da traže tela koja bi mogli nastanjivati tokom iduće godine. Kelti su verovali da je duhovima to jedini način da nastave zagrobni život i da, samo u toj noći, prirodni zakoni vremena i prostora nakratko posustaju, dopuštajući svetu mrtvih da se izmeša sa svetom živih.


Ipak, živi ljudi nisu baš bili oduševljeni idejom da im tela poseduju mrtvaci. Zato bi u noći 31-og oktobra gasili sve vatre, u nameri da kuće učine hladnim i negostoljubivim, maskirali se i glasno paradirali komšilukom, ne bi li tako odvratili duhove od namere da zaposednu živa tela.


I od tada potiče tradicija "proslave" ovog praznika.


I kod nas se poslednjih godina dosta obeležava ovaj praznik. Deca crtaju razne crteže, prave se svetleće maske od bundeva i organizuju se razni maskenbali.






Ipak, ako se osvrnem na neke ljude i pojave. moram da priznam da posmatrajući njihove moralne i druge nakazne vrednosti, ne bi me čudilo da i mi Srbijanci, uvedemo po jednu Noć veštica svakog meseca, čisto da bi stvorili nešto zanimljivo u svetu. Možda po broju "veštica" u "veštaca" u moralnom smislu, uđemo i u Ginisovu knjigu rekorda. 


:) 


Zato, bez brige, ipak postoje dobre i zle veštice, a vi se potrudite da se družite samo sa onim dobrim "vešticama", a sa onim drugima... Pa možda im padne neka kuća na glavu, poput one zle veštice iz "Čarobnjaka iz Oza".


I lep provod i u ovoj Noći veštica.




A može i ova:



No comments:

Post a Comment