14 May 2013

Zapisi sa obale - Olimpska regija

Tokom mog obilaska prelepih mesta na grčkoj obali upoznao sam puno novih ljudi, predela, običaja mirisa i ukusa. Ali, bio sam i u Olimskoj regiji, delu Grčke koga sam upoznao samo površno, prilikom letovanja u Paraliji i Olimpik biču.

Ipak, ovaj put otkrio sam nešto više o ovom biseru obale Egejskog mora.

Olimpska regija, poznatija kao oblast Pieria, smeštena je u podnožju prelepe planine Olimp, između Soluna i Atine. U ovom kraju već decenijama letuje puno turista iz Srbije. Većina plaža je peskovita, tako da su pogodne za porodice sa malom decom. Jedino je plaža u Leptokariji šljunkovita.

PARALIA

Turistička destinacija koja je najposećenija od strane naših turista, svakako je Paralija. Nekada je to bila gradska plaža grada Katerini koji se nalazi na samo 6 km od ovog mesta. Sa ubrzanim razvojem turizma, Paralija je postala prepoznatljiva kao turističko mesto, pa u njemu, pored turista iz Srbije, poslednjih godina sve više borave i turisti iz Rumunije, Bugarske, Slovačke i Češke. Pored plaže u Paraliji postoji veliki broj taverni, restorana, malih samoposluga, diskoteka, butika i suvenirnica, a ukoliko neko planira i neku veću kupovinu, tu je poznati supermarket Lidl. Po meni, najlepše mesto u Paraliji je dok pored crkve. Ovde je, zapravo, i centar mesta. Nekako mi je lepa i fontana pored crkve pored koje se uvek rado fotografišem. Inače, mimo turističke sezone, ovde ima oko 1500 stanovnika, ali se tokom sezone taj broj utrostručuje. 

Inače, plaža u Paraliji je peskovita i povezuje ovo mesto sa susednim Olympic beachom koji se samo 2,5 km udaljen od Paralije. Plaža svake godine dobije Plavu zastavu, što znači da je kvalitetna i odgovara turističkim standardima. 










Što se cena tiče, u Paraliji imate robu za svačiji džep, tu su i ambulante koje primaju putno zdravstveno osiguranje, tako da ste i sa te strane mirni.

OLYMPIC BEACH

Olympic beach, je tipično malo letovalište pored Paralije. Velika peščana plaža, koja svake godine dobije Plavu zastavu, veoma je pogodna za osobe sa malom decom, a pored same plaže nalazi se i park u kome se nalaze ljuljaške, klackalice i ostali rekviziti za mališane. I ovde ima puno taverni, malih prodavnica, pekara, restorana brze hrane, ali i butika i suvenirica. Olympic beach je vozićem povezan sa Paralijom ,ali takođe su tu i dobre lokalne autobuske linije prema Kateriniju, Leptokariji i Paraliji. U ovom mestu je sve blizu. Inače ovde postoji i jedna crkva koja je izgrađena 1990. godine, što zapravo govori o "bogatoj" tradiciji ovog mesta. 
Svakako, ne smem zaboraviti i mogućnost bavljenja raznim sprtovima na pesku i vodi, ali takođe i mogućnost da uz naručena dva pića dobijete na korišćenje ležaljke tokom celog dana. 













LEPTOKARIA

Leptokarija se nalazi na najlepšem delu obale podno planine Olimp. Udaljena je od Katerinija 25 kilometra i iz Paralije se do Leptokarije stiže dobrim auto putem. Za razliku od ostalih mesta u regiji Pieria, ovo mesto ima lepu šljunkovito-peščanu plažu pa je i more za nijansu bistrije nego u Paraliji ili Olympic beachu. I ovde ima puno sadržaja kao i u ostalim letovalištima, a takođe se ovde nalazi još jedan Lidl supermarket. Pošto je Leptokarija geografski najbliža Olimpu, ovde preovladava jedinstvena klima u kojoj ima uticaja planinske i morske klime, pa se sa pravom kaže da je ovo i vazdušna banja Pierie. I ovde imate sadržaje za najmlađe, lep trg gde se svake večeri, tokom letnje sezone, održavaju zanimljivi kulturni programi, kao i razne druge sadržaje koji će vam odmor učiniti lepšim i prijatnijim.

Pogled na Olimp iz Leptokarije




NEI PORI 

Prilikom mog obilaska Olimpske regije posetio sam i mestašce Nei Pori na samom jugu Pierie. U ovom mestu je turistima na raspolaganju duga peščana plaža, prostrane ulice, a tu su i ostali sadržaji koji odmor čine prijatnim: taverne, poslastičarnice, kao i prodavnice i suvenirnice. Veoma široke ulice u Nei Poriju su na mene ostavile poseban utisak. Čini se da je ovo mesto još uvek u izgradnji. Ulazak u mre sa plaže je postepen, poput onog u Olympic beachu, pa je ovo super mesto za parome sa malom decom. Uvek se može otići i do obližnjeg Platamona. 




Da napomenem, mnoge turističke agencije nude turistima koji letuju u ovoj red+giji i veliki broj izleta i dodatnih sadržaja. Možete otići do Soluna, Atine, ostrva Skijatos, na krstarenje piratskim brodom, a posebna draž je i mogućnost posete čuvenom Waterland akva parku, koji se nalazi blizu Soluna. Takođe, imate priliku i da prisustvujete i čarobnoj Grčkoj večeri, gde možete jesti grčke specijalitete, piti uzo i grčko belo vino (koje se meni posebno dopalo) i uživati uz zvuke buzukija i očaravajuće grčke muzike :)








Grčka me očarala. Uskoro očekujte još putopisa sa lepih mesta Helenske republike. :)

3 comments:

  1. Bili letos u NP, prošli sva ova mesta i sem plaža ništa drugo nije ostavilo utisak na nas :)

    ReplyDelete
  2. Paralija... Uvek joj se vracam. :)

    ReplyDelete
  3. Idem na more u Leptokariju. Ove tvoje fotke i ovaj tekst su mi je dosta priblizile. Hvala :)

    ReplyDelete