19 May 2013

Zapisi sa obale - Polihrono i Pefkohori

Tokom mog putovanja po Grčkoj, obišao sam i prvi prst poluostrva Halkidiki. Poseban utisak na mene ostavila su dva grada Polihrono i Pefkohori. Ove gradove ću ovom prilikom približiti svima onima koji imaju nameru da letuju tamo, a podsetiću one koji su već bili u ova dva bisera obale Kasandre :)

P O L I H R O N O



Lepo mestašce Polihrono se nalazi na istočnoj obali prvog prsta Halkidikija, na Kasandri. Poslednjih godina ovo mesto najviše posećuju turisti iz Srbije, Bugarske i Poljske. Od Soluna je udaljeno oko 100 km. Mene je u ovom mestu privukla duga peščana plaža, uz koju se prostire glavno šetalište pored koga su lepe vile. Plaža postepeno ulazi u more, tako da je, takođe, ovo letovalište pogodno za mališane. U ovom mestu postoji veliki broj kafića, restorana, taverni i malih prodavnica, ali svakako, ukoliko želite da pazarite u velikom supermarketu, u kome su cene znatno povoljnije, možete da prošetate ili da uzmete taxi  do supermarketa Lidl, koji je udaljen 5 km od Polihrona, u pravcu Kalitee.

Glavna ulica Polihrona, koja se prostire od magistralnog puta prema plaži, znatno je bogara kafićima i tim malim supermarketima, koji rade i van sezone. Takođe, tu je i puno suvenirnica u kojima možete kupiti prelepe magnete za frižider, razglednice kao i ostale sitnice :)

Takođe, u Polihronu ima i pošta, ambulanta i apoteka, a ima i nekoliko kafića u kojima ima brzog wi-fi interneta, u šta sam se lično uverio. Lepota ovog mesta je i ta da je okruženo prelepom šumom, a da u samom mestu ima puno palmi, koje obožavam. More je čisto, zelenkasto-plave boje, prosto mami da se u njemu okupate, pored njega na plaži odmorite i uživate na svom letovanju. Takođe je i ovde moguće iznajmljivanje ležaljki po principu: naručite dva pića i ležaljke su vaše tokom celog dana. To je, zapravo, slučaj i u većini kafića na grčkoj obali. Na mene je ostavio utisak i spomenik pored koga se svi slikaju, a koji se nalazi ka kraju glavne ulice, kod ulaska na plažu.







P E F K O H O R I 

Još jedno predivno mesto na istočnoj obali Kasandre. Pefkohori ili u prevodu selo puno borove šume je već nekoliko decenija jako popularno mesto kod grčkih, makedonskih, Čeških, ali i naših turista. Još od 1970. godine ovo mesto je posvećeno ubrzanom, razvoju turizma, a kako mi je rekao jedan lokalni stanovnik, u prošlosti je ovo mesto bilo često na meti pirata i pljačkaša. Uz plažu u Pefkohoriju se nalazi lepo uređeno šetalište, a u čitavom mestu se oseća divan miris borovih šuma, a najviše u popodnevnim i večernjim satima. To treba osetiti i doživeti. Šetalište pored mora uveče oživi i stecište je noćnog života. Prepune su bašte u tavernama, picerijama i restoranima. Takođe u mestu ima i veliki broj suvenirnica. U Pefkohoriju se, pored plaže, mogu iznajmiti i ležaljke, suncobrani, dušeci i dugi rekviziti za različite zanimacije na vodi i oko vode.

U mestu postoji apoteka, ambulanta, ima dosta pekara i fast food restorana. U mestu se nalazi prelepa crkva, trg i drugi sadržaji karakteristični za primorska mesta u Grčkoj. Stekao sam utisak da je ovo mesto za svačiji ukus. Tu sebe mogu naći i ljudi koji žele miran odmor, ali i oni koji žele i ludi noćni život tokom letovanja. Naravno zato su tu i diskoteke sa modernom i raznovrsnom muzikom. Postoje i rent-a-car agencije, ukoliko želite sami da se provozate do nekih plaža u okolini mesta. Tu je i redovna autobuska linija do Soluna, do koga se iz Pefkohorija stiže za dva sata.

U mestu postoji i nekoliko lokalnih turističkih agencija koje nude razne izlete. Tu su obilazak Soluna, pećine Petralona, obilazak akva parka Waterland, piratsko krstarenje i nezaobilazno grčko veče, uz specijalitete grčke kuhinje, lokalna vina, ali i nezaobilazni buzuki. Takođe, mnogi Grci koji žive u solunskoj regiji biraju ovo mesto za vikend odmor.

Zelenilo borova, bistro more i prelepe plaže začinjene grčkim specijalitetima preporuka su za ovo mesto. Dobrodošli u Pefkohori :)







Uskoro još putopisa. :) Čitamo se :)

5 comments:

  1. Niste napisali u ovom tekstu da li postoji neki supermarket u Pefkohoriju ili u blizini. Neki poput Lidla. Pozdrav iz Novog Sada

    ReplyDelete
  2. Trebao si da svratiš i u Hanioti.
    On je najlepši grad.

    ReplyDelete
  3. Pozdrav iz pizde materine !!! Trebalo bi sam sebi da pišeš komentare i odgovaraš na njih !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zamolio bih te da se kulturnije izražavaš. Unapred hvala :)

      Delete