18 June 2013

Quo vadis ministre Obradoviću?

Testovi su provaljeni. Bruka je pukla. Ministar se sakrio iza svog pomoćnika.

Tako bi u nekoliko kratkih rečenica mogao da se opiše današnje pomeranje polaganja završnog ispita iz matematike. Deca širom Srbije su i danas preživela predispitni stres, ali su malo odahnula, dobila još jedan dan da malo bolje uvežbaju zadatke.
A šta su drugi dobili?



Nastavnici koji dežuraju dobili su još jedan dan pripravnosti, danas su na vreme bili prisutni u školama u kojima su bili raspoređeni. Sve upisne komisije po školama su lavovski radile, pripremile ispit, dobile su još jedan dan da sve to ponove.

A u 9.45 u programu RTS-a nije se pojavilo poznato lice ministra Obradovića, koji je trebao da izvuče broj ispitne kombinacije. Pojavio se Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete da daopšti vest dana: Testovi su provaljeni. Preznojavao se ni kriv ni dužan, pokušao da objasni situaciju, ali se dobro videlo da on nije trebao da bude tu i da je u poslednji trenutak morao da dođe na televiziju.

A gde je bio "voljeni ministar" Žare Obradović? Da ga kopije testova nisu uplašile možda?

Deca kao deca, reagovala su različito. Bilo je klinaca koji su glasno uzviknuli "JUUUUUPIIIIIII", ali je mnogo više bilo onih koji su imali tugu u očima, ali i teščkoću na duši jer će ovaj stres morati ponovo sutra da doživljavaju. Deca su veliki junaci današnjeg dana, stoički su izdržali sve fizičke i mentalne napore danas i treba da kažemo da su položila ne završni ispit, nego ispit hrabrosti i istrajnosti.

A šta je gospodin Obradović položio. Ništa. Nije ništa položio. On od početka svog mandata sve češće pada na mnogim bitnim ispitima u radu njegovog ministarstva. Dokle više nepotrebne i nebulozne hijerarhije? Dokle?

Kako može jedan ministar da dozvoli da se tokom njegovog mandata dešavaju afere na fakultetima, da se provaljuju i fotokopiraju rešenja na završnim ispitima? Da li ministar zna šta rade pojedini načelnici školskih uprava u Srbiji? Da li ministar zna da je jedan njegov načelnik, potpuno svojevoljno, jednom gradu smanjio broj planiranih odeljenja za upis u srednju školu, dok je drugom, susednom gradu povećao broj odeljenja? Da li zna kako i šta rade pojedini direktori škola, pogotovo u manjim gradovima, koliko nastavnika je izloženo psihičkom i fizičkom mobingu u školama?
Da li se ministar seća da je obećavao još 2010. godine da će fiskulturna hala u jednom selu biti završena, a radovi na sanaciji te hale počeli su tek ove godine?


Pitanja se množe, a odgovora nema. Da li je možda odgovor u ostavci ministra? Možda i jeste. Dragi Žarko Obradoviću, kao građanin ove zemlje i novinar koji prati školstvo, od srca te molim dampodneseš ostavku. Zbog budućih naraštaja, ali i zbog sebe... Da se ne blamiraš više čoveče. Budi faca, podnesi ostavku i izvini se svima nama. Bićeš upamćen kao jedan od retkih ministara koji je hrabro podneo ostavku.

Hey minister Obradovic, leave the kids alone....


1 comment:

  1. Dok je partokratije stanje će biti ovakvo, a Srbi mnogo pričaju, znači - plaše se. Kad Srbi ućute, to će biti vreme preokreta.

    ReplyDelete